#teklafestival

Quirkbot got feelings too!

Lär känna det lilla krektskortet Quirkbot! En minihjärna som kan låta, röra sig och blinka! Koppla på knappar, motorer, ljus och högtalare för att skapa din egen varelse. Med hjälp av kod kan du ge din quirkbot egna egenskaper som hispig, högljudd och snabb! Inga förkunskaper krävs och vill du testa på att koda är det ett perfekt tillfälle.

Quirkbot

MED: Ellen Sundh
TID: 2 h
DELTAGARE: 11-14 år

GÖR DET SJÄLV

Så här kan du skapa din alldeles egna blinkande krets av koppartejp! Skriv Tekla, ditt namn, gör ett hjärta eller något helt annat. Följ bara instruktionerna så hittar du rätt!

 

Test! Ett batteri har plus(+) och minus(-) som ger ström till lysdioderna. Man kan testa genom att sätta lysdiodens långa ben(+) mot + på batteriet och batteriet minus(-) mot lysdiodens korta ben(-).

1. Klipp koppartejpen i 2 delar på längden så det blir 2 smala koppartejplängder.

2. Tejpa kopparbitarna i 2 banor som inte nuddar varandra på ett papper.

3. Ena koppartejpen ska kopplas ihop med plus(+)-sidan på batteriet. Den andra koppartejpen ska kopplas ihop med minus(-)-sidan på batteriet. (OBS! Vik koppartejpbitarna istället för att ta isär för att forma koppartejpbitarna.)

4. Fäst nu lysdiodernas långa ben(+) till koppartejpen som nuddar +-sidan på batteriet. Lysdiodernas korta ben kopplas till minus-sidan. Nu ska lysdioderna lysa och blinka!

TID:
VERKTYG: sax, tejp, papper, koppartejp, lysdioder, batteri