#teklafestival

Teknik ger både dig och världen en bra framtid

Har du tänkt på att du alltid är omgiven av tekniska innovationer? Teknik är allt från stolen du sitter på som någon designat, konstruerat, producerat och monterat, till hörlurarna till din musikspelare. Detsamma gäller spisen, Internet, värktabletten, hjulet, glas¬ögonen och bussen som tar dig till skolan. Teknik är en del av våra liv på många olika sätt. Men mest spännande är all den teknik som inte finns, som fortfarande väntar på att upptäckas.

Teknik handlar om att våga prova och se vad som händer, det har vi tagit fasta på i vår workshop som kommer att handla om hur man på olika sätt kan driva en bil eller lastbil. Vad är mest miljövänligt, hur kan man använda förnyelsebar energi, hur långt kommer din lastbil och vad betyder det egentligen att en lastbil drar lite?

MED: Scania och Mälardalens Tekniska Gymnasium
TID: 2 h
DELTAGARE: 11-14 år

GÖR DET SJÄLV

Hur ser framtidens lastbil ut?

När man designar en lastbil så kan man jobba med att skissa för hand, i olika program på datorn och i lera för att ta fram modeller. Det kan du göra hemma också!
 
Hur tycker du att framtidens lastbil ska designas och produceras för att vara tilltalande, miljövänlig, smidig, säker och så användbar som möjligt?
 
Tänk på luftmotståndet – hur skulle det se ut om lastbilens front såg ut som ett ägg, skulle den ha mindre luftmotstånd då? Placering av olika delar som hjul, ratt och lastutrymmet är också viktiga. Hur skulle det vara att köra en lastbil där ratten är högst upp i mitten, skulle man ha bra överblick på trafiken då? Och vem skulle inte vilja köra en lastbil som ser ut som en gigantisk sportbil? Vad skulle det innebära?
 
När du designat, producerat och monterat din lastbil skulle du kunna få den att åka framåt, hur?
 
Tänk på att det viktiga är att ha kul och våga testa. Det är ju ändå mest spännande är med all den teknik som inte finns, som fortfarande väntar på att upptäckas.
Vi är jättenyfikna på hur din lastbil ser ut och vill gärna att du skickar in din skiss eller en bild på din lastbil tillsammans med en beskrivning till oss på Scania.
 
bild från scanias workshop

TID: Så länge du vill
VERKTYG: Papper och penna för att kunna skissa. Vill du utveckla ytterligare kan du använda t.ex. kartong, sax, tape, modellera och lego.