@teklafestival

00d
00t
00m
00s

Inspiration

Det finna många andra bra initiativ för dig som är tjej och teknikintresserad, eller lärare/förälder och vill ha tips för teknikinspiration. Här är några av dem!

Saknas något på listan? Mejla hej@teklafestival.se.
Robotprogrammering på Tekniska Museet
Tekniska museet kör robotprogrammering på helgerna under hela våren och hösten, kika in på hemsidan för exakta datum och tider. Passen håller på i ungefär 40 min och är drop-in. Du får prova på att testa programmera en legorobot så att den utför uppdrag i robotlabbet.
Du får en kort instruktion om hur robotarna fungerar, sedan är det bara att köra på. Det enda som krävs är att du är nyfiken och sugen på att testa, inga förkunskaper behövs, men du bör kunna läsa. Vuxna är välkomna att delta som stöd för barnen under workshopen.

tekniskamuseet.se

Geek Girl Mini

Geek Girl Mini syftar till att unga tjejer ska lära sig mer om programmering och skapande med teknik, lära känna andra tjejer som delar ett sådant intresse och inspireras att överväga en IT-karriär. På hemsidan finns projekt man kan göra hemma eller i grupp.

geekgirlmini.se
IGEday och Womengineer

IGEday står för Introduce a Girl to Engineering day, och är ett initiativ från kvinnliga ingenjörer och ingenjörsstudenter. På Introduce a Girl to Engineering day får du som tjej mellan 12-19 år möjlighet att besöka företag, organisationer och högskolor och se hur det är att jobba som ingenjör. IGEday genomförs i hela Sverige, och drivs av föreningen Womengineer.

igeday.se och womengineer.org

Pepp!

Pepp är ett mentorsprogram som riktar sig till tjejer på gymnasiet som får möjligheten att prata om allt mellan himmel och jord med en egen mentor, en ingenjörsstuderande tjej från KTH eller Chalmers.

blipepp.nu

Datatjej

Föreningen DataTjej är en ideell förening för tjejer i alla åldrar som intresserar sig för data och IT. Syftet är att gynna kontakter mellan studenter och näringsliv och att öka gemenskapen tjejer emellan. Föreningens aktiviteter är alltifrån företagsbesök och lunchföredrag till sociala aktiviteter och en årlig konferens för studenter.

datatjej.se

Makerspace och maker-rörelsen

Runt om i Sverige finns föreningar som tillhör maker-rörelsen. De driver verkstadsliknande lokaler som kallas Makerspace. Ett Makerspace är en plats där vem som helst skall kunna komma och arbeta på sina eller andras projekt, dela erfarenheter och kunskap, samarbeta eller bara bolla idéer med varandra.I ett Makerspace finns verktyg, maskiner och arbetsyta för att arbeta med projekt som ofta handlar om tekniker som programmering eller 3D-printing, men även andra material och metoder som till exempel textil och virkning.

makersofsweden.se
makertjej.se

Next up

Next Up är en IT-inspirerad tävling riktad till åttondeklassare, som tävlar lagvis med att lösa problem i verklighetsbaserade case, framtagna av IT-företag. Arbetet utförs av eleverna under terminen som en del av ordinarie undervisning, med stöd av lagledare bestående av IT-studenter.

nextup.se

Geek Girl meetup

Geek girl meetup är en un-conference för geek girls intresserade av web, kod och affärsutveckling. Syftet är att skapa nya nätverk och lyfta kvinnliga förebilder i branschen. Geek Girl meetup gör det genom att nästan alla deltagare är med och berättar om det som de är bra på. På så sätt skapas bra förutsättningar för kunskapsutbyte.

geekgirlmeetup.com

KomTek

KomTek är en kommunal teknik- och entreprenörskola som finns i 24 kommuner. Till KomTek kommer man för att ha roligt. Barn och ungdomar skapar, experimenterar och löser tekniska problem, med hjälp av utbildade pedagoger i välutrustade lokaler och generöst med material att experimentera med.

komtek.nu

Vetenskapens Hus

Vetenskapens hus drivs av KTH och Stockholms universitet. Här för barn och unga göra hands on-experiment med modern forskarutrustning inom biologi, fysik, kemi, matematik och teknik. Bland annat finns sommarkurser för tjejer.

vetenskapenshus.se

Coder Dojo Stockholm

Coder Dojo är en klubb i Stockholm för dig som vill skapa med datorn. Det kan vara till exempel webbsidor, appar och dataspel. Du behöver inte kunna programmera i förväg.

coderdojostockholm.se

The Code Pub

The Code Pub är en klubb för kvinnor som vill lära sig mer om IT, dit både nybörjare och professionella är välkomna. The Code Pub har grundats av företaget Netlight med syftet att skapa en platform för att inspirera och låta sig inspireras samtidigt som deltagarnas programmeringskunskaper vässas.

meetup.com/The-Code-Pub-Stockholm

Tech Girl Sweden

Tech Girl Sweden är ett initiativ som drivs av företaget Valtech för att nå ut till unga tjejer och väcka deras intresse för teknik och roliga jobb inom IT-branschen. Programmet drivs i samarbete med olika skolor och riktar sig till 11-12-åriga tjejer. Målet är att inspirera och introducera 500 unga tjejer till IT-branschen och arbeta för att programmering blir ett sjävklart ämne i skolan.

På Tech Girls faceboooksida kan du få tips och råd hur du kan lära ut programmering och anmäla din klass om du är intresserad av att vara med.

facebook.com/techgirlsweden

Stockholm Mini Maker Faire

En festival på Tekniska museet i Stockholm där teknik, lek, vetenskap, konst och experimenterande möts. Här får barn och vuxna prova, upptäcka, visa upp, smaka, inspireras och imponeras av fantastiska makerprojekt. Här finns också spännande snabbkurser i lödning, programmering och robotbygge för den som aldrig tidigare provat.

stockholmmakerfaire.se

Kodcentrum

Kodcentrum är en ideell förening som helt gratis introducerar barn och unga till programmering.. Kodcentrum har verksamhet i Göteborg, Linköping, Stockholm, Sundbyberg, Umeå och Uppsala.

kodcentrum.se

Nördkollo

Vill du lära dig att göra egna dataspel? Nördkollo är ett teknikläger för dig som definierar dig som tjej eller ickebinär och är mellan 13 och 19 år. Varje sommar kommer kvinnliga spelutvecklare till Datamuseet i Linköp ing och håller workshops i programmering och grafik. Nördkollo är en trygg plats för tjejer som gillar att skapa, vill lära sig mer om teknik och kanske träffa nya vänner. Vi tar in deltagare från hela landet. Du behöver inte ha några förkunskaper eller tidigare nördighet för att vara med!

nordkollo.se
Hello World

Hello World! är en allmännyttig ideell förening som har som syfte att främja digitalt skapande. Vi ordnar läger och meetups på skollov och helger för barn och ungdomar från hela Sverige.

Vårt mål är att Sverige i framtiden ska ha tillräckligt med IT-kompetens för att säkra vår konkurrenskraft.
Vår vision är att göra digitalt skapande lättillgängligt för alla ungdomar oavsett tidigare förkunskaper.

För oss är det självklart att:
Framtidens digitala stjärnor består av lika många tjejer som killar! Så är det på våra läger.
Alla ska ha råd att vara med! Därför anpassar vi deltagaravgifter efter hushållsinkomst.

helloworld.se

 

Gör något eget!

Om du hellre vill skapa din egen workshop eller testa saker hemma finns tips här:
Tips och tankar om programmering för barn och andra nybörjare:

kulmedkod.wordpress.com

Lista med verktyg för nybörjarkodare:

kulmedkod.wordpress.com/2013/12/05/infor-hour-of-code-tio-resurser-till/

Massor av tips på hack, byggen och projekt du kan göra på egen hand:

instructables.com

Tips på projekt du kan göra med innovationskitet Makey Makey

makeymakey.com

Förslag till kursupplägg med Scratch från Valtech

valtech.se/blogg/gor-din-egen-tech-girl

Tips för att skapa egna barnhack från .SE

iis.se/evenemang/barnhack

Tips för lärare för att hitta den digitala dimensionen i alla ämnen:

teacherhack.com