@teklafestival

00d
00t
00m
00s

Livets byggstenar

Livets viktigaste byggstenar kallas proteiner. De är dessa som bygger upp vår kropp och som ser till att våra celler fungerar. De skickar ut signaler i kroppen så att vi kan tänka, gå, äta och prata. Dessutom bygger de upp vårt skelett och våra muskler.
En stor del av dagens forskning inom livsvetenskaperna går ut på att ta reda på hur alla olika proteiner fungerar och vad de gör. Detta är såklart en mycket spännande och viktig kunskap för att vi ska förstå hur livet fungerar och i framtiden kunna behandla sjukdomar på ett effektivt sätt. En stor del av arbetet inom bioteknikforskningen går ut på att ta fram proteiner för olika ändamål, antingen för att försöka förstå hur de fungerar eller för att kunna använda dem som läkemedel i sin rena form.

I denna workshop kommer ni att få isolera speciella proteiner från en proteinblandning. Denna teknik är mycket viktigt när man ska undersöka hur ett protein fungerar eller ta fram biologiska läkemedel.

Dagens uppgift består av att särskilja två proteiner. Det ena proteinet är grönt och det andra är rött. Dessa proteiner är exempel på hur naturen utrustar sig för att överleva och hur forskarna kan utveckla och utnyttja de proteiner som finns i naturen. Proteinerna kommer från början från djur som använder färgen för att bli mer attraktiva när det är dags att fortplanta sig. Forskarna har sedan utvecklat dessa proteiner så att dessa finns i många fler färger. Dessutom har proteinerna använts för att skapa akvariefiskar med olika färger.

protein

MED: Sophia Hober med team
TID: 2 h
DELTAGARE: 15 personer